Saturday, March 9, 2013

Kerja apa?

So ada yang tanya saya back to kambing gurun atau pun ke wau? Saya tak pergi dua-dua. Sebab wau memang sah tak ambik orang. Pssst orang dia pun nak keluar, kan MP kan? Kambing gurun....mmmmmmm pun saya tak pergi. Tak nak masuk kandang balik. Or should i say tak da rezeki?

I'm fine with orang tanya pasal kerja or buat apa. To those yang rapat takpalah, yang kenal lite-lite sugi atau 50 tahun sekali jumpa je terus nak mintak update kerja apa. Dah tahu kerja, tanya plak pasal gaji. Homaigod! Typical sungguh!.

One of the thing that i kep P&C is salary, back in anywhere malah in kambing gurun pun, orang tanya saya akan cakap 'syukur alhamdulillah'. Sebab apa? Sebab nanti walaupun niat kita ni cakap sebab nak jawab, tapi ada orang salah anggap. Tak pun, tahu je gaji, terus nak ajak masuk tu masuk ni, join tu join ni. 

So what I'm doing currently? 

Saya bekerja...yes kerja apa? Adalah, saya tak terbang lagi. Masih tunggu sayap yang tak kunjung tiba. Sedikit liat kali ni, namun saya optimist dan sentiasa berjuang dengan minda yang terbuka. Yang penting sejak habis sekolah terbang, lepas raya ke-4, aku chau ke key ell. Panas lah duduk Ganu tu*petirrrrrrrrrrrrrrrrrrr*.

Sebenarnya saya lebih suka duduk sendiri, jauh dari mak ayah dan keluarga. Lebih selesa bawak haluan sendiri asalkan kau tak susahkan mak bapak kau. Sudeh.

So there was a time, saya envy ...ok cakap je lah jealous. Ye jealous. Ni confession ni! Saya tak mengaku depan-depan tapi dalam lubuk buaya hati saya, envy tu tetap ada bila orang dah dapat sayap. Sungguh tak tipu! Rasa disiat-siat, tercabar, tertampar dan terpana dek melihat kejayaan orang.

But I have no one to blame, don't worry. Neither airlines nor gov, because I've said it many times. Starting always be hard. Depends on how you sees it. Lain la reporter yang tak ambik flying course tapi terLEBEY perihatin dan takut plak sampai berpuluh kali keluar article pasal jobless drivers. I don't see the point, really I don't see it. Unless kau nak article kau keluar muka depan, but for me that is shit! It's repetitive issue especially focusing on working as burger or insurance seller

I maybe doesn't have a wing yet, but I work on it.

Somehow, I worked. So nothing to worry

And the most important thing is I've got Semut. Jauh tapi dekat disanubari ku*jiwangkan?*. We resumed back our PJJ*perchetaan jarak jauh*, takdalah jauh mana pun sebab dulu start with 14hours, now reduce sikit 2hours je. Nope I have no plan to visit yet, tunggulah masa yang sesuai untuk berjumpa. Takda planning dan juga enforcement between us to meet up at least once a month or two. As long as we can skype facetime, dah cukupkan. Nak gaduh pun kita gaduhlah dalam whatapps. Both of us focus on career. Untuk dia happy sebab kerja di kepulauan firdausi, ditemani angin bayu, disninari pancaran sang suria. Katanya hari-hari nak jadi udang kara. Kok panda mung lah, asalkan jangan kekgi habis meroh nyala satu badan.

Tapi satu je yang aku tak berapa gemar, ni bukan tak berapa gemar sebenarnya ialah rasa Tercabar, sebab orang tu sangat berkemahiran dalam bahasa, BM pun dia cepat tangkap ni kan pulak bahasa sana. Pastu mula lah nak menunjuk dengan pokcik yang dia dah pandai berbahasa.

katanya " masih didalam mobil,CGK macet benar"

Aku balas : "weh I'm very nationalist so sila cakap BM dengan saya, kalau tak....."

Dia : "oh gurau saja...awak marah ke?"

Aku : "Mana ada marah, ......sayang je"*aci tak nak merajuk tapir skit*

oktengsbye





5 comments:

kasih said...

dok makan burger dpn laptop. tetiba.. yeay! semut.. yeay! *eksaited tah pasai pa*

pastu abah cakap, jumpak semut dalam burger pun seronok sgt pasaipa?

-__-"

captainlukman said...

hahhhhhhhhhhhh awat Kasih? jgn makan semut nti payah nak lekat mengaji hehehe

Silver Fern said...

uols
bestnya semut duduk di kepulauan firdausi.. bulehla wat alasan nok gi hanimun denun.. bila nak pi? nak ikut jugok.. duduk dlm suitcase elbi uols pun takper.. :p
*terus imajin blue polka dot bekini dgn tequilla sunrise*

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum Capt,
Same here.
Pantang tul la bila ada org kekwat tanya.. keja apa.. dah tu GAJI brape?
Tu yg kompom memula kena hide lps tu terus unfren.

P/s;
Ha'a.. dulu arwah Tok Guru pun ada pesan.. jgn mkn benda yg "bersemut". Nnt ssh nak ngaji.

captainlukman said...

SF-Tu ah...dia hari2 dok update makan tu makan ni. Kalu uols nok gi hanimum kabo ah deh. Boleh gi sama2 hhehehe

Kak sham- Wslm, betul..sikit sikit gaji..takda benda lain ke nak tanya? Pastu pas tu wat bodo...oh saya tak makan semut, TELAN je!hehehe