Friday, April 12, 2013

Ada berani?

Melihat pada video budak sekolah kena buli tu membuatkan saya sakit hati! Sangat sakit hati, bukan sebab dia skima mahupun sebab sekor lagi tu nampak samseng. Tapi benda ni pernah belaku pada tuan punya diri.

Percaya tak saya kena buli lebih kurang macam dalam video tu?

Dan sesungguhnya melihat pada video itu, mengingatkan kembali pada zaman sekolah menengah dulu. Walaupun time tu saya tak lah seSkima macam ketua kelas tu, tapi sebagai budak yang nampak lemah, baik dan tak kacau orang. Anda adalah mangsa terbaik untuk anak-anak setan yang mak bapak sikit pun tak tahu anak dia rupanya iblis kat sekolah.

Saya pernah dibuli masa sekolah rendah, diejek nama ayah, diejek macam-macam dan budak yang ejek tu pernah jugak aku nampak datang sekolah ada bekas tapak tangan kat muka. Sah kau kene lempang dengan bapak kau kan semalam? Puasnya! Ya, saya melawan balik dengan ejekan dan biasa akan bergaduh belakang kelas..korang ingat tak zaman sekolah rendah kan ada sudut bacaan kat belakang tu. Hah, kat situ ler kitaorang ber'Goncos'.

Zaman sekolah menengah plak, ada sekor anak iblis ni yang sesekolah dengan aku dari sekolah rendah. Tapi naik sekolah menengah je terus jadi Afrit. Budak form 2 tu memang muka samseng sebab berjerawat batu, tak tahu lah dia jeles sebab muka-tak-akil-baligh-ala-jambu-aku yang buat dia tiba naik gila. Tapi kat sekolah je lah dia samseng. Sebab kat rumah, dia takut giler dengan bapak dia. Dan adik beradik perempuan dia boleh gelak kat aku bila tengok aku kena buli, Padahal keluarga kitaorang kenal ni. Memang dasar anjing balingan sangat anak beranak tu*ops*.

So apa yang best bila kena buli?? 

Best ke?

Anda akan merasa sangat shiyal, tak nak ke sekolah malah takut nak ke sekolah. Bimbang, kalau boleh tak nak lalu depan kelas setan-setan tu semua. Dan seperti biasa setan-setan ni akan mempunyai geng 6 jahanam dia. Dan port diaoang adalah seperti didalam tandas lelaki, kawasan belakang sekolah, kawasan parking motor, surau mahupun kawasan belakang block form 6. Nak melintas red area tu semua kena tengok timing, salah timing kau akan menjadi lauk ya.

Lebih kurang dalam video, aku kena belasah macam tu lah. Dalam melawan pun tetaplah kawan dia akan datang tolong kan? Tapi saya tak pernah menangis walaupun sakit wooooooooooooo kena belasah, sebab sekiranya anda menangis. Anda dikira Bapok atau Pondan. Dalam lawan tetaplah KATA-KATA NISTA aku berikan sebab itu adalah senjata yang bagus untuk membuatkan setan-setan tu panas. Diaorang rasa berkuasa. Budak-budak time form 2 ni memang tengah rasa besar kepala, melawan cikgu, kaki ponteng, tak takut dengan mak ayah dan macam-macam lagi lah. 

Sebagai lelaki, saya tak pernah bagitahu sikit pun kat Ernesto sebab bagi saya, ini hal budak lelaki. Saya akan settle sendiri dan bila nak settle sendiri maka diri kau akan dibuli dan dibuli. Si Barbarra pernah kena warning dengan aku supaya jangan cakap kat Sofea dan Ernesto. Kalau dia cakap je, aku akan pecah rahsia yang dia keluar dating ke town dengan boypreng dia yang poyo tu. Itu adalah kesilapan masa lalu sebab tak cakap kat mak ayah but I'm happy because I'm survived. 

There's a time sekor budak kelas aku ni, kurus kering macam cicak kobeng tapi ada hati letak modes/women pad in my bag. I know he put it, walaupun budak perempuan tak berani nak cakap. What I did*sebab aku dah pandai skit time tu*. I report to Cikgu Disiplin. Terror kan? Datanglah cikgu Dolloh Blue bawak pad tu dan bawak si cicak tu skali dengan rotan-rotan*puasnyaaaaaaaaaaaaaaa*. Terus balik tu cicak ugut nak pukul aku, tapi diri sendiri keding ada hati nak pukul aku. Dia lupa, rumah dia dekat je...so aku ugut lah balik nak report kat mak dia. Takut terus jadi baik

In fact, cicak form geng dan geng dia sentiasa nak kena kan aku. Tapi dia lupa, dia semua dalam pemerhatian sebabnya, tak cukup cikgu disiplin, PK HEM Si Megalow pun aku inform sekali, cuma bukan Pengetua Daddy long leg je aku tak report. Ingat tak kisah anak burung sekor ni tiba-tiba nak 'daulat' aku. Hah yang tu tak pasal kene SOUND TEPEK depan muka! Sikit lagi nak makan penampor.

It wasn't nice to be bullied, if anyone of you was a victim. Always stand up on your feet. I'm not suggesting to be violent, but as man SILA LAWAN!!! If you loose, it's ok but you keep your pride on. If you are a bully, kau memang anak setan, tak tahu lah mak kau masa mengandung tu tengok terkenan ganster ke tak pun bapak kau samseng kampung dusun ke. Hakikatnya kau memang anak haram!*matilarrrrrr emo gila ni*. What would you get by bully your friend. Kenapa kau bully kawan sekolah, kalau berani ada telur sangat pergi lah bully samseng kat jalan sana. Mau kau pucat terkencing. Tak pun masuk sekolah juvana, habis lah kau kena dengan si Lan Todak.

My friends says forgive those who used to bully me. We are all grown up and adult and those days we were too young and stupid to think wisely. I don't agree, yang set-set tak bully orang tu young jugak but not dumbass pun. I don't think I can forgive even though it was 15years back. Kau mungkin menyesal dan malu kalau jumpa aku, dan aku harap dapat jumpa so aku boleh lah tanya balik apa seronoknya buli orang. Namun begitu aku tetap nak tengok 'anak kau' macam mana sekarang. If it would happen to your own child,  I hope you know why.

It must be hard to be parents today but it must be hard too before. As parents,mana lah kau tahu anak kau tu pelesit walaupun balik rumah nampak baik je. But I think yang kaki buli ni memang dah boleh didetect berdasarkan character. You know you own child anyway, ada yang nampak lembut, baik, jahanam dan the ultimate setan. So sila pantau dengan sebaik mungkin. Sila lah bagi tapak tangan dan kaki kalau dah dajal sangat sebab masa umur belasan tahun ni, memang time tak takut orang punya. Tapi tetaplah duit mintak mak ayah jugak kan?

Pembuli dalam video tu, aku rasa mak ayah dia confirm malu giler sebab anak dah kene sumpah seluruh negara. Mana kau nak letak muka? Setakat buang sekolah adakah akan memberi kesan pada setan-setan yang lain? Kata orang sekarang dah tak boleh rotan, dan ini adalah salah satu hasilnya tak boleh rotan langsung...iaitu menjadi afrit. Zaman aku dulu, elok je siapa yang dajal kena rotan di perhimpunan. Kau ada berani nak buat lagi?

Dalam hati saya, kalau boleh aku nak sepak-sepak je beruk pembuli tu.

Kudos to ketua kelas....you are the man!

6 comments:

Anonymous said...

Captain,

After reading your entry i located and watched the bully video ...

this is what i have to say "memang jelmaan syaitan" those kids coming through whose wombs i wonder ... they should not be rotan ... that is too easy ... rather put them individually in isolation cells to reflect upon their behaviour ... till each one says "saya taubat" ! baru release for further rehabilitation.

my utmost sympathy for your own bad experience ...

Shamsiah Abdul Rahman said...

Capt Lukman..
Pompuan pun ada yg kaki buli.
K.Sham ni pun, once upon a time.. penah merasa jugak.
Dgn sebab yg sama.. tak kuasa nak accept friend request dari kaum2 yang pernah naik tangan ke badan K.Sham ni.
Ape kes??
Mengong ke ape??

Silver Fern said...

Kapten..
U brought me back down to memory "Lois Lane" when u mentioned cikgu dolloh blue n daddy long legs.. Err.. Cekgu megalow tu iols hilang ingatan.. Cer wi clue skek ;)
For me, these bullies have inferiority complex or dlm bahasa terengganunya low self-esteem.. Atau bahasa pasarnya no balls.. Apabila mereka membuli mereka merasakan diri mereka bagus, tp sebenarnya mereka hendak menutup kelemahan diri masing2..
I agree with u tho, they should not ban public (assembly) canning.. Bila kena rotan didepan khalayak ramai lebih2 lagi di depan aweks cun idaman hati pasti sipembuli akan mendapat kemaluan yang besar...

Mak Piah said...

makpiah747@yahoo.com

Izuan Kunang-Kunang said...

Oh shall I say that I was once having a suicide thought sebab kena buli oleh puaka-puaka kat sekolah tu? Thank God tak buat betul, just a thought je.

captainlukman said...

Anon-thank you for the empathy,it was horrible to the victim and everything start from home and how the parents thought them. not to blame, tapi some anak elokkkkkkkkkk je perangai.

Kak Sham- So kira saya ada geng la kan? perempuan pun boleh tahan jugak. Tu la sampai skrg saya tak approve and ADD pembuli walaupun bini masing2 tu saya kenal.

SF-kannnnnnnnn? the cikgu dolloh blue is so famous. NI Megallow tu yg ajar Kimia tu uols...hok bekeng skali tu hehehe. Megalow lah pernoh rotan set2 setan n pastu suruh set2 tu naik pentas hahaha

MP-nanti saya roger awok ok

Izuan- aku takdalah sampai nak bunuh diri, tapi ada rasa nak langgar diaorang je or tgk diaorang mampus atas jalan raya*ISTIGFARRRRRRRRRRRRRRR*...anyway we are survivor kan? hehe